Розпорядження рейхскомісара України генеральним комісарам округів Луцьк, Житомир, Київ, Миколаїв, Дніпропетровськ, Мелітополь про закриття шкіл, інститутів і відправку всіх учнів старше 15 років на роботи до Німеччини

м. Ровно 24 жовтня 1942 р.

Незважаючи на мої чіткі політичні вказівки, і передусім незважаючи на мій наказ від 31/VIII—1942 р., мені вдалося дізнатися, що в генеральних округах, крім 4-класних народних шкіл, ще існує певна кількість інших шкіл, на які я не давав дозволу. Подібно до цього мені вдалося встановити, що, наприклад, у Києві і Вінниці інститути набрали характеру, подібного до університетського, і що, крім цього, функціонує ще ряд інститутів іншого роду.

В такий час, коли навіть в Німеччині зростання освіти майже стоїть на місці і навіть такі життєво важливі професії, як професії лікарів, не можуть мати необхідного приросту, абсолютно не має значення, буде чи не буде на Україні підвищуватись освіта, яку німецька влада може планувати тільки через 10 років.

А тому я вимагаю від панів генерал-комісарів закрити всі школи і інститути, в яких навчаються учні старше 15 років, а всіх учнів і викладачів з цих закладів, незалежно від статі, закритим способом відправити на роботи до Німеччини.
Я вимагаю також одночасно подбати про те, щоб крім 4-класних народних шкіл не було жодної школи, не дозволеної мною.
Далі я також настійно звертаю увагу на те, що й 4-класні школи можуть працювати лише в тому випадку, якщо наявні дозволені мною засоби навчання...

Науково-дослідні заклади, на чолі яких стоять німці, і без українських студентів можуть продовжувати існувати, але повинні в обов'язковому порядку мати на це мій дозвіл.
Я змушений вказати панам генерал-комісарам і їх відповідним начальникам відділів на те, що я покладаю на них особисту відповідальність за найточніше додержання моїх вказівок у цьому відношенні. Я спеціально звертаю вашу увагу на те, що ця відповідальність поширюється на кожен інститут і кожен заклад вашої генеральної округи, якщо навіть цей заклад підпорядкований вищестоящій по відношенню до генерал-комісаріату інстанції.
Кох

УДАУ
Ф.4620, оп. 3, спр.378,
арк.70.Переклад з німецької

Ваши комментарии
назад        на главную